En internetudbyder kan opfattes som din forbindelse til internettet. Du skal have en tilslutning via en internetudbyder for at få adgang til internettet.
Der er en hel del udbydere af internetforbindelser på det danske marked.
Generelt er de fleste store teleselskaber også internetudbydere, da de råder over en række kabel-forbindelser, som kan benyttes, når det gælder internet-tilslutning.
Når du skal vælge din udbyder, kan du tage flere forhold i betragtning. Læs om nogle af disse på de næste faner.
Det kan være vigtigt for især en ny bruger på internettet at have mulighed for at kunne kontakte udbyderens supportfunktion eller kundeservice. Du kan nemt få behov for at have en hjælper i baghånden, hvis du får tekniske problemer i forbindelse med din tilslutning.
Du kan i denne forbindelse undersøge, hvor lang ventetid der er på telefoniske henvendelser, og om der er mulighed for online-support, det vil sige hjælp via internettet, når du er kommet i gang.
Der følger normalt én eller flere e-mail-konti med et abonnement hos en internetudbyder. Du bør undersøge, hvad du får hos de forskellige udbydere og sørge for, at der følger en e-mail-konto med, når du foretager dit valg, for muligheden for at sende og modtage mails er væsentlig for de fleste internetbrugere.
Du kan eventuelt også undersøge, om du kun kan benytte din e-mail-konto fra dit eget hjem, eller om du også kan anvende den, når du befinder dig andre steder i landet - enten via din egen bærbare pc eller via en pc, som du låner for eksempelvis at tjekke, om du har fået mails.
Ofte får du som abonnent mulighed for at uploade en hjemmeside, det vil sige lægge en hjemmeside på udbyderens server. Du får med andre ord en fysisk plads på et centralt lager, hvor du kan placere en eventuel hjemmeside, hvis du har lyst til at få en sådan.
Antallet af private hjemmesider er eksploderet de seneste år, og det tyder på, at mange privatpersoner synes, at det er en god idé at lægge fx private fotos, videofilm og tekster på nettet til glæde for venner og familie.
Du kan på internettet finde flere hjemmesider, der tilbyder hjælp til at konstruere en privat hjemmeside med de farver og skrifttyper, og den grafik, du synes bedst om - ganske gratis. Ofte er der tale om et antal skabeloner, der kan fungere som udgangspunkt for din hjemmeside, og du vælger så den skabelon, som du finder bedst egnet til formålet.
Det er interessant at vide, hvor hurtigt din forbindelse kan hente e-mails, indlæse hjemmesider, og om der ofte er fejl eller afbrydelser på deres systemer.
Det er dog informationer, som det kan være svært at få fat på, da enhver sælger vil nedtone problemerne for at få sin vare solgt!
Det er en god idé at undersøge, om du har mulighed for at opgradere til en hurtigere forbindelse. Hvis du oplever din forbindelse som langsom, vil du på et tidspunkt få lyst til at få en hurtigere forbindelse mod fx at betale lidt mere i abonnement.
De fleste internetudbydere har en lang række forskellige pakke-tilbud. Der kan være tale om månedsabonnementer med ubegrænset adgang til internettet - eller der kan være tale om abonnementer, hvor du skal betale efter forbrug. Der betales typisk telefonlinjeforbrug samt for mængden af data der overføres. Herudover kan der være andet, fx diskplads hos internetudbyderen, som betales separat. Du skal selvfølgelig tage alle de nævnte forhold i betragtning, når du vælger din internet-udbyder. |
|
Du skal besøge en hjemmeside, der kan give et overblik over hvor mange internetudbydere, der netop nu eksisterer på det danske marked.
Gå til hjemmesiden
-> www.compterworld.dk, følg linket Brancheguiden og derefter linket Tele- og internetudbydere
-> - rul ned gennem listen - er der nogle af navnene på udbyderne, som du kender i forvejen?
Du løser nu denne opgave:
IT- og Telestyrelsen er en del af Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling.
Besøg IT- og Telestyrelsens hjemmeside på adressen
-> www.itst.dk, følg linket Publikationer, Åbn prispjecen "Hallo, hallo - ved du, hvad det koster?"
-> - læs for eksempel om priser på bredbånd eller mobilt bredbånd.
Prisguiden viser sammenlignende priser for forskellige teleselskaber, så du kan få et indtryk af prisniveauet for en række teleydelser.
Alternativt kan du benytte dette link.