Virksomheden skal ikke momsregistreres, når den sælger momsfri ydelser. De mest almindelige momsfri ydelser er nævnt nedenfor - klik på pindene for at få punktet uddybet.
Sundhedssektoren
Hospitaler, privatpraktiserende læger, kiropraktorer, fysioterapeuter, tandlæger, tandteknikere og dentallaboratorier, psykologer m.fl. skal ikke opkræve moms af de ydelser, de leverer.
Alternative behandlere skal heller ikke opkræve moms af deres ydelser, hvis de har gennemført en vis uddannelse. Vær opmærksom på, at det er formålet med behandlingen, der afgør om det er momsfrit.
Social forsorg og bistand
Der skal ikke opkræves moms af ydelser eller varer, som leveres af private eller offentlige plejehjem, vuggestuer, børnehaver, fritidshjem, observationshjem og lignende institutioner.
Undervisning og kursusvirksomhed
Undervisning på offentlige og private skoler og højere læreanstalter er momsfri. Det gælder også faglig uddannelse, omskoling og anden undervisning af skolemæssig eller faglig karakter. Salg til elever af undervisningsmaterialer af generel karakter så som lærebøger, diverse kontorartikler, kopikort, tegneudstyr, regnemaskiner mv. er momspligtigt.
Kursusvirksomheder, der drives med gevinst for øje, og som primært retter sig mod virksomheder og institutioner, skal som udgangspunkt opkræve moms af kursusgebyrerne, uanset hvad kurset drejer sig om.
Foreninger og organisationer
Politiske, religiøse, patriotiske, filosofiske, filantropiske foreninger, samt fagforeninger og foreninger, som vedrører borgerlige rettigheder, og som ikke arbejder med gevinst for øje, skal normalt ikke opkræve moms af medlemskontingenter mv. eller af varer, der sælges i nær tilknytning til foreningsvirksomheden.
Andre foreninger og organisationer skal som udgangspunkt opkræve moms.
Sport
Sportsaktiviteter og -arrangementer er fritaget for moms. Fritagelsen omfatter kun aktiviteter, som ikke udøves med gevinst for øje.
Det er alene sports- eller idrætsaktiviteter, der er momsfritaget. Ved vurderingen af, hvad der kan anses for sportsaktiviteter, lægges der bl.a. lægges vægt på, om den klub eller forening, hvor aktiviteten udøves, er tilknyttet Dansk Idræts Forbund (DIF), Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI) eller tilsvarende sports- eller idrætsforbund.
Momsfritagelsen er begrænset til det ikke-kommercielle udbud af sportsaktiviteter, fx amatørsports- og idrætsforeningers salg til medlemmer af adgang til at bruge bowlingbaner, motionsredskaber, deltage i træning og kampe mv. I disse tilfælde består vederlaget til klubben m.fl. typisk i medlemmernes kontingentbetaling. Virksomheder, der drives med gevinst for øje, kan ikke fritages for moms. Fx skal der betales moms af erhvervsmæssigt salg af adgang til sports- og idrætsanlæg, fx bowling- og motionscentre.
Fritagelsen omfatter ikke arrangementer, hvis der deltager professionelle sports- og idrætsudøvere. Fodboldkampe dog kun, når der deltager professionelle på begge hold.
Salg af varer og ydelser, som ikke har noget med sport at gøre, fx salg af reklameydelser, øl og sodavand, skal der som udgangspunkt betales moms af. En amatørsportsklub eller en idrætsforening kan dog på visse betingelser blive momsfritaget for salg af disse varer og ydelser. Læs mere nedenfor i afsnittet om velgørende og almennyttige foreningers salg af varer og ydelser.
Kultur og kunst
Der skal ikke opkræves moms af kulturelle aktiviteter, hvis de er af interesse for en bredere kreds af borgere. Biblioteker, museer, zoologiske haver og lignende skal fx ikke opkræve moms af entreindtægter eller af deres salg af kataloger, fotokopier mv., hvis de ikke bliver solgt med fortjeneste.
Fritagelsen gælder derimod ikke den mere forlystelsesbetonede del af kulturlivet som fx biografer, teatre, koncerter, radio- og fjernsynsudsendelser.
Forfattere, journalister, komponister, instruktører mv. skal som udgangspunkt heller ikke opkræve moms. En musiker eller en instruktør, som for egen regning og risiko arrangerer en koncert eller en forestilling, skal dog opkræve moms af entreindtægten.
Forsikrings- og finansiel virksomhed
Forsikringsselskaber, forsikringsmæglere og -formidlere skal ikke opkræve moms af deres ydelser vedrørende forsikring og genforsikringsvirksomhed. Det samme gælder finanssektorens og andres salg af finansielle ydelser. Der skal dog opkræves moms af vurderings- og taksationsydelser.
Udlejning, administration og salg af fast ejendom
Udlejning af fritidshuse, erhvervsejendomme, beboelsesejendomme og privat udlejning af værelser er som udgangspunkt momsfri. Virksomheder, der udlejer fast ejendom, kan dog på visse betingelser få lov til at beregne moms af leje på erhvervslejemål (blive frivilligt momsregistreret).
Fordelen ved at blive frivilligt registreret består i, at en momsregistreret lejer helt eller delvis kan fratrække den moms, du opkræver ved udlejningen, og at du får fradrag for momsen på omkostninger ved opførelsen.
Velgørende foreningers salg af varer
Velgørende eller på anden måde almennyttige foreninger m.fl., der sælger varer og ydelser, der skal betales moms af, kan på visse betingelser undlade at opkræve moms af salget, selv om salget overstiger momsregistreringsgrænsen på 50.000 kr.
Hvis salget skal være momsfritaget, skal det ske i forbindelse med aktiviteter, der ligger inden for foreningens formål, det vil sige aktiviteter, der fremgår direkte af formålet, aktiviteter i tilknytning hertil samt andre aktiviteter, der typisk udnyttes i forbindelse med velgørende eller på anden måde almennyttigt arbejde.
Det er også en betingelse, at foreningens salg af varer og ydelser ikke er konkurrenceforvridende. Det er endelig en betingelse, at det kan dokumenteres, at overskuddet fuldt ud bruges til foreningens velgørende eller på anden måde almennyttige formål.
Det er valgfrit, om en forening ønsker at være omfattet af fritagelsen. Det betyder, at enten er foreningen momsregistreret og skal betale moms af varer og ydelser, der ikke er fritaget for moms efter andre bestemmelser i momsloven, eller også er foreningen fritaget for at betale moms. Foreningen kan ikke vælge at afmelde sig fra momsregistrering for en del af aktiviteterne.
Velgørende eller på anden måde almennyttige foreninger er dog stadig momspligtige af levering af varer og ydelser af forretningsmæssig karakter.
Rejsebureauer, turistkontorer, mv.
Rejsebureauer skal ikke opkræve moms. Det samme gælder turistkontorernes oplysnings- og informationsvirksomhed og kontorernes formidling af udlejning af sommerhuse mv.
Bisættelser
Der skal ikke opkræves moms af ydelser i direkte tilknytning til bisættelser, hvorimod der skal opkræves moms af de varer, der sælges i forbindelse med bisættelser.
Persontransport
Transport af personer er momsfri, uanset om transporten sker med bil, tog, fly, skib eller andet.
Der skal dermed ikke opkræves moms af fx taxakørsel, færgeoverførsel eller erhvervsmæssig sejlads med lystfiskere. For så vidt angår buskørsel er det dog kun rutekørsel, som er momsfri. Der skal derimod opkræves moms af turistkørsel