Til top 

For sen angivelse og betaling


Ved for sen angivelse og betaling har SKAT forskellige sanktionsmuligheder.

Du bør altid indsende din angivelse eller indberette rettidigt - også selv om du ikke kan betale. Hvis du angiver/indberetter for sent, vil SKAT benytte følgende sanktioner:

  1. foreløbig fastsættelse for A-skat, AM-bidrag, moms, lønsumsafgift og punktafgifter
  2. inddragelse af registreringen
  3. bøde
  4. tilbageholdelse af beløb

Foreløbig fastsættelse
Hvis du ikke indsender angivelsen, kan SKAT fastsætte et foreløbigt beløb (tilsvar), der skønsmæssigt svarer til virksomhedens tilsvar. Hvis tilsvaret bliver foreløbigt fastsat, skal du betale en afgift på 800 kr.

Du skal dog stadig angive tilsvaret for perioden. Den foreløbige fastsættelse vil så blive erstattet af beløbet ifølge angivelsen, når SKAT har modtaget den.

Inddragelse af registreringen
Din registrering kan inddrages, hvis SKAT i 4 på hinanden følgende afregningsperioder for samme registreringsforhold har foretaget en foreløbig fastsættelse af tilsvaret.

SKAT skal dog før inddragelsen i anbefalet brev meddele dig, at registreringen vil blive inddraget, hvis du ikke sender de manglende angivelser inden 14 dage.

Bøde
Det kan medføre bødestraf, hvis du ikke angiver til tiden eller angiver med for lave beløb.

Tilbageholdelse af beløb
SKAT kan tilbageholde negativt tilsvar, godtgørelser samt overskydende indbetalinger, hvis du ikke har indsendt alle angivelser.

Hvis virksomheden betaler told, moms, skatter og afgifter for sent, opkræves renter og gebyrer mv.

Renter
Der skal betales renter pr. påbegyndt (kalender-) måned af beløbet, regnet fra forfaldsdagen.

Forfaldsdagen er som udgangspunkt den 1. i den måned, hvor fristen for indbetaling udløber (sidste rettidige betalingsdag). Er fristen fx for A-skat og AM-bidrag den 10. april, er forfaldsdagen den 1. april.

Renten kan ikke trækkes fra ved opgørelse af den skattepligtige indkomst.

Renten opkræves særskilt. Renten fastsættes en gang årligt. Opkrævningsloven fastsætter en månedlig rente, der for tiden er 1%.

Gebyr for rykker
Ved rykkere for betaling af skyldige beløb, opkræves et gebyr på 65 kr. pr. rykker.

Andre sanktioner
SKAT kan endvidere benytte andre sanktionsmuligheder i henhold til Opkrævningsloven mv. Det drejer sig om:

  1. kreditbegrænsning (forkortet afregnings- og betalingsperiode)
  2. eventuelt pålæg (krav) om sikkerhedsstillelse for A-skat, AM-bidrag og moms mv.
  3. inddragelse af registreringen
  4. indberetning til RKI-registret som dårlig betaler (Persondataloven)
  5. fratagelse af offentlig autorisation mv. (Særlove)
  6. lønindeholdelse
  7. bøde.

Inddrivelse (udlæg) er den sidste mulighed SKAT anvender, når en virksomhed ikke betaler moms, skatter og afgifter til tiden. Udlægsforretningen foretages af SKAT's egne panterfogeder.

Reglerne for, hvordan en udlægsforretning skal gennemføres findes i Retsplejeloven. Dertil kommer nogle specielle regler, der kun gælder for udlæg, der foretages af SKAT.

Ved et udlæg opnår SKAT en panteret i de udlagte aktiver, tilhørende den person eller virksomhed, der er i restance. Hvis betalingen af skylden ikke overholdes, kan SKAT på grundlag af den opnåede panteret sælge de udlagte ting på tvangsauktion.

Det provenu (budsummen med fradrag af omkostninger og evt. bedre sikrede rettigheder), der kommer ind ved tvangsauktionen, bruges til dækning af SKATs tilgodehavende. Kan provenuet ikke dække den fulde restance, skylder du stadig det resterende beløb.

Hvis det bliver nødvendigt at inddrive beløbet gennem udlægsforretning, vil der løbe yderligere omkostninger på (retsafgifter, tillægsafgifter og andre inkassoomkostninger).