Klik på teksterne her ved siden af, og lær om de forskellige emner
Når man starter virksomhed, er man nødt til at gør sig nogle overvejelser omkring virksomhedsform - eller ejerform. Det vil sige, om det skal være en enkeltmandsvirksomhed, interessentskab, anpartsselskab eller aktieselskab. Så efter du har arbejdet med dette emne, bør du være i stand til se fordele og ulemper ved de forskellige virksomhedsformer.
Virksomhedsform er det samme som det du har kaldt ejerformer i EØ. Der findes mange forskellige ejerformer, men de følgende er de mest almindelige former i Danmark: .
. - enkeltmandsvirksomhed
- interessentskab
- anpartsselskab
- aktieselskab
Hvis du vil have en kort gennemgang af de enkelte virksomhedsformer, så kan du klikke på nedenstående link: Kort om virksomhedsformer Det næste link giver dig hjælp til at vælge den virksomhedsform, der passer til din virksomhed: Hvilken virksomhedsform skal jeg vælge? I de næste pinde kan du lære mere om de enkelte virksomhedsformer.

Den mest almindelige form: - én ejer
- hæfter personligt
- let at etablere
- kun én til at træffe beslutninger
Hvis du vil vide mere om enkeltmandsvirksomhed, så klik på nedenstående link: Fordele og ulemper ved enkeltmandsvirksomhed

Ligner på mange måder en enkeltmandsvirksomhed: - to eller flere ejere
- hæfter personligt og solidarisk
- der oprettes typisk en interessentskabskontrakt
I nedenstående link kan du se, hvordan en interessentskabskontrakt kan være opbygget: Interessentskabskontrakt

Det er især mindre virksomheder, der er anpartsselskaber: - én eller flere ejere
- indskud mindst 125.000 kr.
- begrænset hæftelse
- regnskab skal indsendes til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen
I modsætning til enkeltmandsvirksomheder og interessentskaber findes der en lov anpartsselskaber. Det gør, at der er visse regler, der skal overholdes.
Det næste link giver en uddybning af, hvad det vil sige at vælge en selskabsform til sin virksomhed: Selskaber Det næste link åbner anpartsselskabsloven: Lov om anpartsselskaber . Hvis man er mere end én til at starte et anpartsselskab, er det en god idé at lave klare aftaler om daglig drift mm. inden man går i gang.
I det næste link kan du se et eksempel på, hvordan man kan lave en sådan aftale (overenskomst): Anpartshaveroverenskomst

Der er især lidt større virksomheder, der er aktiselskaber: - en eller flere ejere
- indskud mindst 500.000 kr.
- begrænset hæftelse
- regnskab skal indsendes til Erhvers- og Selskabsstyrelsen
- generalforsamling er øverste myndighed

Det næste link åbner aktieselskabsloven: Lov om aktieselskaber
|