Momsafstemning og -sandsynliggørelse
Afstemning af afregninger
Momssandsynliggørelse
Om momssandsynliggørelse
Vi skal tjekke, om momsen er i orden for hele året og udrede eventuelle differencer sammen med årets sidste ordinære momsafregning.
Man kan jo forestille sig, at der er blevet bogført et bilag i en tidligere periode. Og hvis ikke vi tjekker det igennem, kan vi uforvarende komme til ikke at afregne moms af det bilag.
Læs alle kontokort igennem for at se, at du har fået alle bilag på de rigtige konti i løbet af året og bogfør, hvad du eventuelt mangler. Når du er færdig med bogføringen for 4. kvartal (eller 2. halvår), skal du derefter lave en momsafstemning, som dækker hele året. Det ser sådan ud:
Samlet salgsmoms for hele året (ifølge bogføringen)
minus salgsmoms for 1. kvartal (fra momsafregningen hos SKAT, ikke fra bogføringen)
minus salgsmoms for 2. kvartal (fra momsafregningen hos SKAT, ikke fra bogføringen)
minus salgsmoms for 3. kvartal (fra momsafregningen hos SKAT, ikke fra bogføringen)
minus salgsmoms for 4. kvartal (fra momsopgørelsen i bogføringen)
= eventuel difference i salgsmomsen.
Det samme skal gøres for købsmoms, og også for erhvervelsesmomsen, hvis du bruger den.
Hvis der er tale om små differencer, medtager du dem bare i afregningen for 4. kvartal: Du ændrer altså salgsmomsen eller købsmomsen i indberetningen til SKAT, så det kommer til at passe.
Hvis der er tale om store differencer, kan du udfylde blanketten: "Fejl i momsafregningen", som SKAT har liggende her. Og så kan du regne med, at du kommer til at betale renter for for lidt indbetalt moms i løbet af året. Mens du ikke får renter af eventuelle for store indbetalinger.
Når du er færdig med momsafstemningen, skal de tal, som står i dit økonomisystem, stemme præcist overens med, hvad du har tænkt dig at indbetale til (eller forventer at få retur fra) SKAT. Hverken mere eller mindre.
En momssandsynliggørelse viser, om den beregnede moms er sandsynlig, dvs. giver revisor og myndigheder en opgørelse der viser, at den beregnede moms for virksomheden er lig den afregnede moms for virksomheden.
Virksomheden kan selv levere denne momssandsynliggørelse til revisor og myndigheder, og dermed spare på omkostningen til at revisor udarbejder sandsynliggørelsen.
Virksomheden skal sandsynliggøre SALGSMOMS, hvilket bør kunne gøres med meget små afvigelser.
Sandsynliggørelse af KØBSMOMS bør ligeledes kunne foretages med meget små afvigelser, dog kræver det at kontoplanen og brug af denne er indrettet, så der kun benyttes konti med- eller uden moms, når der bogføres bilag med- eller uden moms. I modsat fald, skal alle afvigende transaktioner korrigeres i forhold til kontoens saldo, når moms skal sandsynliggøres.
Der er mange praktiske metoder at foretage denne afstemning på, men en typisk metode er at udskrive en saldobalance pr. konto med angivelse af momskode for kontoen, og så beregne den indgående moms ved at tage momssatsen for kontoen og gange med saldoen. Ved beregning af momspligtige transaktioner på balancen, skal der ikke beregnes på saldoen, men på tilgange henholdsvis afgange på kontoen.
F.eks. skal kun beregnes på varekøb til varelager, der skal altså korrigeres for primosaldo og transaktioner/saldo overført til forbrug.
Det vil være hensigtsmæssigt, at virksomheden udfører momssandsynliggørelsen løbende, det vil sige minimum hvert kvartal. Dette vil både øge den rettidige kontrol, men også mindske den indsats der skal gøres ved årsafslutningen, når afstemningen er foretaget løbende.
Hvis der ikke i virksomheden arbejdes med et bogføringsprogram, som har opsat regler for beregning af momssandsynliggørelse, kan denne foretages ved at udskrive en saldobalance og overføre denne til et regnearksprogram. Hvis virksomheden har været omhyggelige med at bogføre bilag på konti, hvor momskoden er korrekt for transaktionen, kan momssandsynliggørelsen hurtigt og nemt udarbejdes.
Salgsmoms:
Der beregnes herefter den forventede salgsmoms ved at tage alle konti med kode salgsmoms (S25) og tage 25% af saldiene i denne balance. Denne beregning bør nu kunne afstemmes med den bogførte salgsmoms på konto for salgsmoms for denne periode.
Købsmoms:
Tilsvarende sandsynliggøres købsmoms ved at tage konti med kode købsmoms (K25) og beregne 25% af disse saldi. Summen sammenlignes herefter med bogført købsmoms.
Bemærk her, at der skal korrigeres for saldi med andre fradragsregler for købsmoms, f.eks. repræsentationsomkostninger hvor 1/4 af momsen kan fradrages (momsloven §42,2).
Bemærk også, at købsmoms ikke kun beregnes af omkostninger, men også af tilgang på visse anlægsaktiver og visse omsætningsaktiver.
Eksempel:
Der er bogført salg for kr. 24.000.000. Den beregnede salgsmoms heraf er kr. 6.000.000.
Der er bogført salgsmoms i perioden for kr. 6.000.000.
Salgsmoms er sandsynligvis beregnet og bogført korrekt.
Der er bogført køb til varelager, investeringsgoder og omkostninger (med momskode K25) for kr. 10.000.000
Der er bogført køb af repræsentationsomkostninger for kr. 10.000.
Sandsynlig købsmoms kan beregnes til (kr. 10.000.000 * 25% + kr. 10.000 * 25% *1/4) = kr. 2.500.625
Der er bogført købsmoms i perioden for kr. 2.498.395.
Købsmoms er sandsynligvis bogført korrekt.
En momsafstemning er en afstemning der foretages af afregnet moms i forhold til bogført moms.
I henhold til momsreglerne skal købs- og salgsmoms afregnes i de perioder, hvor faktura er udskrevet. Hvis der ikke afregnes rettidigt, kan virksomheden blive pålagt strafrenter for for sen indbetaling. Samtidig er det i virksomhedens interesse, at også disse konti afstemmes løbende.
EU-moms skal beregnes af virksomheden ved import fra EU-lande. Reglerne er, at virksomheden selv skal beregne og afregne EU-moms.
Dette gøres ved, at virksomheden ved modtagelse og bogføring af EU-faktura krediterer 25% af varebeløbet på konto for EU-moms (som afregnes/betales sammen med momsafregningen).
Samtidig debiteres dette beløb på konto for købsmoms/erhvervelsesmoms/indgående moms. Herved vil effekten for virksomheden være 0, hvis vare- eller omkostningskøbet normalt ville være med fradragsberettiget moms.
Herved vil den beregnede EU-moms både blive beregnet og modregnet i samme momsperiode.
EU-moms er altså udelukkende en beregnet størrelse, som ikke vil belaste regnskabet og likviditeten, hvis denne moms også er fradragsberettiget.
Se yderligere her for moms ved EU-handel fra www.skat.dk
og her om moms - fakturering og regnskab fra www.skat.dk
Eksempel på kontering af EU-moms:
Der indkøbes varer i EU hos en leverandør for omregnet kr. 10.000,-. Dette bogføres som varekøb EU og gæld til varekreditor, og der beregnes 25% af varekøbet, som bogføres som EU-moms (som afregnes ved næste momsafregning) og købsmoms (som modregnes ved næste momsafregning). Herved er der ikke nogen likviditetseffekt ved momsafregningen, men moms indgår som en beregnet størrelse og vil derfor indgå med den danske momssats. Husk, der er andre regler for momssatser ved privat køb i andet EU-land. Disse vil dog ikke blive gennemgået her på kurset.
Nedenfor kan du se 2 eksempler på, hvor og hvordan man i et bogføringssystem kan foretage "automatisk" momsafregning. Du kan, hvis tiden er knap, uden problemer springe disse 2 eksempler over.