Til top 

Skemakrav og opstilling af resultatopgørelse


 

Opstilling af regnskabet

Vi har tidligere set på væsentlige krav til regnskabet. Vi vil i det efterfølgende kort gennemgå reglerne for opstilling og kort vise krav til indregning af indtægter og omkostninger.

Skemapligt:

 

Virksomheder, der aflægger regnskab efter årsregnskabsloven, har skemapligt. Opstillingen kan foretages efter skemaet for artsopdelt resultatopgørelse og efter skemaet for funktionsopdelt resultatopgørelse.

Handels- og servicevirksomheder vil oftest benytte artsopdelt opstilling og produktionsvirksomheder vil benytte funktionsopdelt resultatopgørelse.

Når virksomheden opstiller i BERETNINGSFORM, betyder det, at der indføres mellemtotaler med beregninger. Herved bliver regnskabet mere informativt.

I modsætning til at opstille regnskabet i beretningsform kan regnskabet opstilles i KONTOFORM, hvilket dog ikke benyttes ved opstilling efter årsregnskabsloven. Ved KONTOFORM opstilles indtægter i den ene side og summeres, mens omkostninger opstilles i den anden side og summeres. Årets resultat beregnes derefter ved at trække summen af omkostninger fra summen af indtægter.

Ved opstilling i BERETNINGSFORM vil regnskabet indeholde informative mellemresultater.

Artsopdelt resultatopgørelse:

 

Her ses et simpelt eksempel på en ARTSOPDELT RESULTATOPGØRELSE i BERETNINGSFORM. Denne opstilling vil dog have flere specifikationer end vist her. Kravet til specifikationer er progressivt stigende - afhængig af regnskabsklasser - og kan ses i bilaget til årsregnskabsloven.

Regnskabet skal ud over at indeholde DENNE PERIODES REGNSKAB også have sammenligningstal med forrige år.

Omkostninger er her fordelt på ARTER, eksterne omkostninger, personaleomkostninger og afskrivninger.

I dette regnskab i beretningsform er indføjet bruttofortjeneste, indtjeningsbidrag og resultat før renter som beregnede værdier.

Funktionsopdelt resultatopgørelse:

 

Som ved artsopdelt regnskab er her vist et simpelt eksempel på en FUNKTIONSOPDELT RESULTATOPGØRELSE.

Denne opstillingsform benyttes af produktionsvirksomheder.

I modsætning til artsopdelt resultatopgørelse er regnskabet her opstillet efter FUNKTIONER, nemlig PRODUKTION, DISTRIBUTION og ADMINISTRATION.

Produktionsomkostningerne indeholder andre eksterne omkostninger, personaleomkostninger og afskrivninger for funktionen PRODUKTION.

På samme måde fordeles andre eksterne omkostninger, personaleomkostninger og afskrivninger ud på funktionerne distribution og administration.

I denne opstillingsform er indført bruttoresultat og resultat af primær drift som beregnede værdier. Igen for at gøre regnskabet mere informativt for læseren.

Korrekt periodisering:

 

Ved opstilling af resultatopgørelsen er det vigtigt, at alle aktiviteter som vedrører regnskabsperioden for hvilken vi udarbejder resultatopgørelse, bogføres i denne periode . Det er kun aktiviteter, der er sket i den periode, som bogføres her - andre aktiviteter henføres til den periode, hvor aktiviteten er sket.

  • Resultatopgørelsen er en aktivitetsbaseret økonomisk oversigt over aktiviteterne i en given periode
    (Indtægter - omkostninger = Årets resultat)

Årsrapportens retvisende billede

 

For at årsrapporten viser et retvisende billede af periodens aktivitet, skal indtægter indregnes på salgstidspunktet, uden hensyntagen til tidspunktet for betaling.

  • Indtægter indregnes på salgstidspunktet
  • Omkostninger når de bliver forbrugt.
    Hensættelse til forventede forpligtelser vedr. denne regnskabsperiode eller tidligere
  • Afstemninger og værdifastsættelse

Omkostninger skal indregnes, når de bliver forbrugt. Herunder hører også omkostninger (forpligtelser) som endnu ikke er opgjort, men som må forventes at komme og som vedrører denne periode eller tidligere regnskabsperioder.

 

Virksomheder kan ifølge årsregnskabsloven vælge at opstille deres regnskab som en artsopdelt eller funktionsopdelt resultatopgørelse.

I en funktionsopdelt resultatopgørelse opstilles posterne efter den organisatoriske funktion (produktion, salg, distribution, administration), mens man i en artsopdelt resultatopgørelse opstiller poster efter deres art (f.eks. materialer, personale osv.).

I den funktionsopdelte resultatopgørelse specificerer man således omkostningerne i produktionsomkostninger, salgsomkostninger, distributionsomkostninger og administrationsomkostninger.

I den artsopdelte resultatopgørelse specificeres omkostningerne i f.eks. omkostninger til råvarer m.v., andre eksterne omkostninger, personaleomkostninger og afskrivninger.

Om man vælger den artsopdelte eller den funktionsopdelte resultatopgørelse er ikke afgørende for resultatet, da det naturligvis giver det samme resultat.

Forskellen ligger udelukkende i måden, hvorpå man vælger at opstille omkostningsstrukturen.

Se her et eksempel på en artsopdelt og en funktionsopdelt resultatopgørelse:


Efter "Resultat af primær drift" er der derfor ingen forskel mellem de to metoder. Det samme gør sig gældende i balancen.

 

Årsrapporten udarbejdes i henhold til årsregnskabsloven, og balancen og resultatopgørelsen skal - jf. § 23 stk. 1 - opstilles i skematisk form i overensstemmelse med skema 1 eller 2 henholdsvis skema 3 eller 4.

  1. Skema for balance i kontoform (regnskabsklasse B, C og D)
  2. Skema for balance i beretningsform (regnskabsklasse B, C og D)
  3. Skema for resultatopgørelse i beretningsform, artsopdelt (regnskabsklasse B)
  4. Skema for resultatopgørelse i beretningsform, funktionsopdelt (regnskabsklasse B)

Jf. § 24 skal der ved hver post i balance og resultatopgørelse anføres de tilsvarende beløb for det foregående regnskabsår. Disse kaldes sammenligningstal.